Pokračujeme v cestě po regionech Francie. Jak vybírat víno podle odrůdy hroznů. Burgundsko – další diamant na korunce velkých francouzských vinařských jmen. Pokud nezapočítáme Beaujolais, převažují zde bílá vína (více než 50%). K půdám a klimatu Burgundska jsou zvláště dobře přizpůsobeny některé odrůdy vinné révy. Mezi červenými: Pinot Noir a Gamay, mezi bílými – Chardonnay a Aligoté. Platí, že Pinot Noir je nejvíce terroirní odrůdou. Vinná réva se přizpůsobuje podmínkám prostředí a výsledkem jsou vína s vlastními unikátními charakteristikami. Pinot Noir poskytuje vína s vůněmi červeného ovoce (jahody, maliny, třešně), rostlinnými tóny (vlhké listí, houby). Vína z Chardonnay jsou převážně jemná, minerální, lehká, ale mohou být i bohatší, pokud jsou vyvedena v sudu. Gamay poskytuje převážně pitná vína s dobrou kyselostí a výraznými ovocnými vůněmi. Aligoté se vyznačuje jemností a úžasnou svěžestí, s vůněmi květů a zralého ovoce (broskve a citrusy). Zvláštní příspěvek bude o Chablis.

CategoriesO víně