Ať je to víno jakékoliv, bylo někde vyrobeno. A někde se mu pěstovaly hrozny. A mohou to být různá místa. U špičkových vín by se tato místa měla shodovat. Protože v procesu přepravy bobulí (nebo vinných materiálů) určitě trpí kvalita výsledného vína. Pokud navíc znáte pojem terroir, pak chápete důležitost místa narození hroznů pro kvalitu a úroveň vína.
Proto byly vyvinuty národní a mezinárodní systémy klasifikace vín, založené na kontrole původu surovin a vína samotného. Na samém dně této stupňovitosti je stolní víno. Slovo „stůl“ zde naznačuje, že tímto vínem se zapíjí jídlo a nemá samostatnou kulturní hodnotu. Vinný materiál pro stolní víno lze přivézt z jiné země. Jemu je to jedno.
Vyšší kategorie v tomto klasifikačním systému jsou vína kontrolovaná podle původu. Pro účely této kontroly byla vinařská území zemí rozdělena do tzv. „apelací“ – výrobních zón se stanovenými geografickými hranicemi a vlastními pravidly výroby vína. Pokud je označení uvedeno na štítku, pak je vše ostatní „implicitní“, tzn. přečtěte si apelační pravidla.